Expected evolution of air pollution

Előrejelzés mára (06.21.):

A napos idő hatására kedden a délutáni, kora esti órákban az ózon koncentrációja helyenként az egészségügyi határérték köré emelkedhet. Emellett jelentős mennyiségű szaharai por is van felettünk, emiatt a PM10 koncentrációja is magasabb értékeket vehet fel.

 

Következő három nap (06.22.-06.24.):

Szombaton hidegfront érkezik, megerősödő északnyugati széllel, valamint többfelé csapadékkal, emiatt az ország döntő részén javulás várható a levegőminőségben. Vasárnap, valamint hétfőn a hidegfront hátoldalára kerülünk, továbbra is északias lesz az áramlás. A szél valamelyest veszít erejéből, de még így is nagy területen lesz élénk, emellett vasárnap szórványosan záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Mindezek kedvezően hatnak a levegőminőségre.

 

További két nap tendenciája (06.25.-06.26.):

Kedden megnyugszik felettünk a légkör, emiatt átmenetileg romlik, majd szerdán a szórványosan kialakuló záporok, zivatarok miatt újra javul a levegőminőség.

 

HungaroMet Nonprofit Zrt.

21.06.2024 11:03

News

Egy rendkívül intenzív, szaharai por epizód Nyugat-Európában

"Bár nem szokatlan, hogy a szaharai poroszlopok elérik Európát, az elmúlt években az ilyen epizódok intenzitása és gyakorisága nőtt, ami valószínűleg a légköri keringési minták változásának tudható be.”

Egyre gyakoribb szaharai porbetörések?

Az elmúlt két tél gyakori és intenzív szaharai poreseményeiről

A 2023-as ózonlyuk érdekes élete

Rövid cikk az ózonlyukakról általában, valamint kiderül, hogy miért volt különös 2023 telének az ózonlyuka és a tudósok mit sejtenek ennek hátteréről.

2023 globális erdőtűzi kiértékelése

A CAMS-nek rendelkezésére áll egy úgynevezett Globális Tűzasszimilációs rendszere (GFAS), amellyel figyelemmel kísérte 2023 során az erdőtüzes epizódokat. Így a tűzesetek lokációjára, intenzitására és szén-dioxid kibocsájtására vonatkozóan pontos adatok állnak rendelkezésre világszerte. Az ilyen jellegű CAMS-es mérések 2003-ig visszamenőleg állnak rendelkezésre. Ebben az adatbázisban Kanada 2023-as értékei rekordot döntöttek az erdőtüzekből származó szén-dioxid kibocsájtás tekintetében. Továbbá 2023-ban jegyzik az Európai Unió eddigi legnagyobb erdőtüzét is, Görögországban. A globális erdőtüzek kb. 2100 megatonna szén-dioxid kibocsájtást okoztak 2023-ban (december 10-ig bezáróan) a CAMS becslései alapján.