Expected evolution of air pollution

Időjárás-előrejelzés a légszennyezettség várható alakulása szempontjából

(2023.03.21. – 2023.03.26.)

Előrejelzés a mai napra (03.21.)

Anticiklon peremén egy magassági teknő vonul át az ország felett, melynek hatására gomolyfelhős, napos idő várható, a déli, kora délutáni órákban keleten, északkeleten záporokkal. Az északnyugati irányú szelet az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben kísérhetik napközben élénk lökések, másutt gyenge marad vagy mérsékelt marad a légmozgás. Többnyire kedvezően alakul a levegőminőség, elsősorban az északkeleti országrészben az éjszakai órákban a PM10 koncentrációja az egészségügyi határérték fölé emelkedhet.

Előrejelzés a további három napra (03.22. – 03.24.)

Szerdán és csütörtökön nyugodt, száraz idő várható változó mennyiségű felhőzet mellett általában sok napsütéssel. Szerdán gyenge marad a légmozgás, míg csütörtökön a délies irányba forduló szelet már időnként élénk lökések kísérhetik. Érdemi változás nem várható, továbbra is általában kedvezően alakul a levegőminőség, főként az északkeleti országrészben emelkedhet éjszaka az egészségügyi határérték fölé a PM10 koncentrációja. Péntektől változékonyabbra fordul időjárásunk, egy hidegfront közelíti meg, majd éri el az országot északnyugat felől, melynek hatására délutántól, estétől már megnövekszik a felhőzet és eső, zápor is egyre többfelé előfordulhat. Eleinte a délies, majd az északnyugati irányba forduló szelet kísérhetik élénk, erős lökések. A mozgalmasabb időjárás kedvezően befolyásolja a levegőminőséget, még alacsonyabban alakul várhatóan a légszennyező anyagok koncentrációja.

A további két nap tendenciája (03.25. – 03.26.)

A hétvégén is marad a változékony idő frontátvonulásokkal, csapadékkal, erős légmozgással, így kiváló levegőminőség várható.

Országos Meteorológiai Szolgálat

21.03.2023 09:57

News

2022. évi jártassági vizsgálati programok

Bővebb információ: Levegőminőség / Jártassági vizsgálatok / Programok menüpontban

2022. évi jártassági vizsgálati programok

Bővebb információ: Levegőminőség / Jártassági vizsgálatok / Programok menüpontban

Online vásárlás: mennyibe kerül?

Bevásárlás kényelmesen. Biztonságos vásárlás. Másnapi kézbesítés. Ingyenes visszaküldés. Csak néhány szófordulat az online vásárlás világából, melyek hallatán a számítógép, vagy mobiltelefon mögüli vásárlás a legkényelmesebb választás lehet a 21. századi ember számára. Ám minden éremnek két oldala van, az online vásárlás esetén az a bizonyos másik oldal a környezetterhelés problémája.

Aktív közlekedés: megfizethető kibocsátáscsökkentés

Egy ember életében központi szerepet játszik a mobilitás kérdése, hiszen a legtöbben kisebb vagy nagyobb távolságokat megtéve ingázunk a munkahely vagy iskola és a lakóhelyünk között. A transzport szektor, amelybe nem csak a civil közlekedés, de a fuvarozás, szállítmányozás is beletartozik, nagy mértékben felelős a káros anyagok kibocsátásáért.