News

Egy rendkívül intenzív, szaharai por epizód Nyugat-Európában

"Bár nem szokatlan, hogy a szaharai poroszlopok elérik Európát, az elmúlt években az ilyen epizódok intenzitása és gyakorisága nőtt, ami valószínűleg a légköri keringési minták változásának tudható be.”

Egyre gyakoribb szaharai porbetörések?

Az elmúlt két tél gyakori és intenzív szaharai poreseményeiről

A 2023-as ózonlyuk érdekes élete

Rövid cikk az ózonlyukakról általában, valamint kiderül, hogy miért volt különös 2023 telének az ózonlyuka és a tudósok mit sejtenek ennek hátteréről.

2023 globális erdőtűzi kiértékelése

A CAMS-nek rendelkezésére áll egy úgynevezett Globális Tűzasszimilációs rendszere (GFAS), amellyel figyelemmel kísérte 2023 során az erdőtüzes epizódokat. Így a tűzesetek lokációjára, intenzitására és szén-dioxid kibocsájtására vonatkozóan pontos adatok állnak rendelkezésre világszerte. Az ilyen jellegű CAMS-es mérések 2003-ig visszamenőleg állnak rendelkezésre. Ebben az adatbázisban Kanada 2023-as értékei rekordot döntöttek az erdőtüzekből származó szén-dioxid kibocsájtás tekintetében. Továbbá 2023-ban jegyzik az Európai Unió eddigi legnagyobb erdőtüzét is, Görögországban. A globális erdőtüzek kb. 2100 megatonna szén-dioxid kibocsájtást okoztak 2023-ban (december 10-ig bezáróan) a CAMS becslései alapján.

2022. évi jártassági vizsgálati programok

Bővebb információ: Levegőminőség / Jártassági vizsgálatok / Programok menüpontban

2023. évi jártassági vizsgálati programok

Bővebb információ: Levegőminőség / Jártassági vizsgálatok / Programok menüpontban

2022. évi jártassági vizsgálati programok

Bővebb információ: Levegőminőség / Jártassági vizsgálatok / Programok menüpontban

Online vásárlás: mennyibe kerül?

Bevásárlás kényelmesen. Biztonságos vásárlás. Másnapi kézbesítés. Ingyenes visszaküldés. Csak néhány szófordulat az online vásárlás világából, melyek hallatán a számítógép, vagy mobiltelefon mögüli vásárlás a legkényelmesebb választás lehet a 21. századi ember számára. Ám minden éremnek két oldala van, az online vásárlás esetén az a bizonyos másik oldal a környezetterhelés problémája.

Aktív közlekedés: megfizethető kibocsátáscsökkentés

Egy ember életében központi szerepet játszik a mobilitás kérdése, hiszen a legtöbben kisebb vagy nagyobb távolságokat megtéve ingázunk a munkahely vagy iskola és a lakóhelyünk között. A transzport szektor, amelybe nem csak a civil közlekedés, de a fuvarozás, szállítmányozás is beletartozik, nagy mértékben felelős a káros anyagok kibocsátásáért.