2023 globális erdőtűzi kiértékelése

Kövesi-Lázár Krisztina

 

A CAMS-nek rendelkezésére áll egy úgynevezett Globális Tűzasszimilációs rendszere (GFAS), amellyel figyelemmel kísérte 2023 során az erdőtüzes epizódokat. Így a tűzesetek lokációjára, intenzitására és szén-dioxid kibocsájtására vonatkozóan pontos adatok állnak rendelkezésre világszerte. Az ilyen jellegű CAMS-es mérések 2003-ig visszamenőleg állnak rendelkezésre. Ebben az adatbázisban Kanada 2023-as értékei rekordot döntöttek az erdőtüzekből származó szén-dioxid kibocsájtás tekintetében. Továbbá 2023-ban jegyzik az Európai Unió eddigi legnagyobb erdőtüzét is, Görögországban. A globális erdőtüzek kb. 2100 megatonna szén-dioxid kibocsájtást okoztak 2023-ban (december 10-ig bezáróan) a CAMS becslései alapján.

1. ábra: A 2003-tól 2023-ig tartó évi globális becsült erdőtüzekből származó szén-kibocsátás. Forrás: CAMS

 

1)      Észak Amerika

A rendkívül magas erdőtűzi aktivitás Kanadában májustól egészen októberig kitartott. Ennek következtében az erdőtűz 18 millió hektárnyi területet nyert el. A CAMS FRP adatai alapján a napi teljes intenzitás jóval a sokéves átlag (2003-2022) fölött volt. Ezt tükrözi az év során előforduló számos pirokonvekciós eset és erős, mély koncekciós eset egyaránt, amelyek zivatarokat is triggereltek.

Júniusban, augusztus végén és szeptember elején a Kanadai erdőtüzek füstje elérte Európa különböző területeit is.

Összességében a GFAS adatai alapján a kanadai erdőtüzek a becslések szerint 2023-ban 480 millió tonna szén emisszióját eredményezték, ami ekvivalens 1,760 millió tonna széndioxiddal. Ez az összeg majdnem ötszöröse az elmúlt 20 év átlagának.

2. ábra: Kumulált szén-dioxid-kibocsátás 2023. január 1. óta Kanadában a sokéves átlaghoz (2003-2022) viszonyítva. Forrás: CAMS

 

Míg Kanada az eddigi legsúlyosabb erdőtüzes szezonját élte át, addig déli szomszédja az Egyesült Államok az elmúlt 20 év legszelídebb erdőtüzes szezonját tudhatja maga mögött, 26 megatonna kibocsájtott szénnel.

 

3. ábra: Kumulált napi teljes szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban 2023-ban (balra) és az éves teljes becsült erdőtüzek szén-dioxid-kibocsátása (jobbra). Forrás: CAMS

 

2) Európa

Görögországban volt az európai erdőtüzek központja. A július 17-én kialakult erdőtüzek augusztusban is folytatódtak. Ez volt a valaha feljegyzett legnagyobb erdőtűz az EU-ban. Az Európai Erdőtűz-információs Szolgálat (EFFIS) adatai szerint a görögországi erdőtüzek az év eleje óta összesen csaknem 175 000 hektárnyi égett területet eredményeztek. A júliusi és augusztusi erdőtüzek együttes szén-dioxid-kibocsátása 2007 és 2021 után a harmadik legmagasabb volt a rekordban, nem egészen 2 megatonnával.

4. ábra: A napi maximális aeroszol optikai mélység CAMS-előrejelzése augusztus 23-ára. Forrás: CAMS

Ezzel egyidőben Európában Görögországon kívül Spanyolországban és Délnyugat-Portugáliában is jelentős erdőtüzek dúltak.

 

3)      Délkelet-Ázsia

Indonéziában három tűzesetekben szegény évet követően 2023-ban az El Nino hatásának következtében szárazság uralkodott az országban, aminek eredményeképp számos régióban visszatért a tűztevékenység. Az esetek az augusztusi, szeptemberi és októberi hónapokat érintették leginkább, ekkor a szén-dioxid kibocsájtás szintje a legmagasabb volt 2019 óta.

5. ábra: Napi teljes FRP 2023. augusztus-októberben (balra) és Indonéziában ugyanebben az időszakban az erdőtüzekből származó szén-dioxid-kibocsátás (jobbra). Forrás: CAMS

 

4) Dél Amerika

Februárban a száraz időjárás, a magas hőmérséklet és az erős szél Chilében hozzájárult az erdőtüzek számának növekedéséhez az országban, aminek következtében legalább 26 ember meghalt, a sérültek száma közel 1000 és több mint 270 000 hektárnyi terület érintett.

A CAMS január-februári erdőtüzek szén-dioxid-kibocsátási adatai Chilében csaknem 4 megatonna szén-dioxid-kibocsátást mutatnak, ami az elmúlt 20 év második legmagasabb értéke ezekben a hónapokban. Argentínában is hasonlóan alakult az év eleje, januárban és februárban az erdőtüzek aktivitása átlagon felüli volt, ennek megfelelően magas szén-dioxid kibocsájtással. Márciusban a kezdeti enyhülést a hónap közepén visszatérő hőhullámok követték, amelyek súlyosbították a tüzeket. Áprilisban főként Mexikó délkeleti részén és a Karib-térségben növekedtek a tűzesetek számai CAMS-es adatok alapján. A füst nagy távolságokat megtéve az Észak-Amerikát és az Atlanti-óceán északi részét is elérte.

Brazíliában a novemberi erdőtüzek szén-dioxid-kibocsátása átlag felett volt és a legmagasabb novemberi érték lett 2007 óta. Novemberben a szokásosnál jóval később történtek tűzesetek az Amazonas térségében, különösen Bolíviában és Brazília déli államaiban, a Bolívia, Brazília és Paraguay közötti Pantanal vizes élőhelyeken kialakult szárazság miatt. A bolíviai erdőtüzek becsült szén-dioxid-kibocsátása ennek megfelelően kiemelten magas, októberben és novemberben is összesen 30 megatonna körüli értékekkel. A tüzek száma és a károsanyag-kibocsátás mértéke azonban meredeken csökkent november 19-e után a térségben megnövekedett csapadék miatt.

6. ábra: Bolívia havi teljes szén-dioxid-kibocsátása 2023-ban. Forrás: CAMS

 

5)      Ausztrália

Tűzesetek szempontjából az átlagosnak mondható augusztus és szeptember után októberben és novemberben Észak-Ausztrália nagy területein, különösen a trópusokon egyre nagyobb kiterjedésű szezonális bozóttüzeket észleltek. Az ország egészére vonatkozó becsült szén-dioxid-kibocsátás szeptember-novemberben a legmagasabb 2012 óta, valamivel több mint 150 megatonna. Új-Dél-Walesben és Viktóriában a tűzszezon jellemzően január-februárban van, de 2023-ban még márciusban is rekordmagas volt az erdőtüzek szén-dioxid kibocsájtása Nyugat-Ausztráliában és Új-Dél-Walesben.

7. ábra: A CAMS napi átlagos szervesanyag aeroszol optikai mélységelemzése Ausztráliában 2023.11.09-én. Forrás: CAMS.

 

6)      Eurázsia

Az oroszországi erdőtüzek tevékenysége idén áprilisban kezdődött Kazahsztánnal és Mongóliával egyetemben és hullámzó intenzitással kitartottak július elejéig. Az oroszországi erdőtüzek teljes szén-dioxid-kibocsátása 2023-ban a 20 éves átlag alatt volt. Ennek ellenére az erdőtüzek kibocsátása továbbra is befolyásolta a levegő minőségét a régióban augusztusig és a szibériai erdőtüzek füstje az ismert történelem során először érte el az Északi-sarkot.

8. ábra: A CAMS GFASv1.2 összesített napi összes erdőtüz-szén-kibocsátása Oroszországban (balra) és éves teljes erdőtüzek szén-dioxid-kibocsátása (jobbra). Forrás: CAMS

 

7)      Észak Afrika

A trópusi Afrika északi részén januárban tetőzött a tűzszezon, ahogy az általában lenni szokott. A havi erdőtüzek szén-dioxid-kibocsátása is átlagos körüli volt, valamivel 60 megatonna alatt. Ezeknek az erdőtüzeknek a hatása azonban az észak-afrikai régión túl is érezhető volt, a CAMS-elemzések és az AOD-ra és a szén-monoxidra vonatkozó előrejelzések azt mutatták, hogy a füstcsóvák a Guineai-öblön és Atlanti-óceán trópusi részén keresztül egészen Dél-Amerikáig jutottak.

Az év későbbi szakaszában július 24-i kezdettel számos nagy és gyorsan terjedő erdőtűz alakult ki Algéria északi részén, amelyeket a terület evakuálásához és 34000 ember halálához vezettek. A CAMS GFAS adatai egyértelmű növekedést mutatnak Algéria esetében július 24-én, ami tükrözi a tüzek számának és intenzitásának növekedését.

9. ábra: CAMS-elemzések a szén-monoxid keverési arányáról 850 hPa nyomáson a trópusi Atlanti-óceán felett 2023.01.13-án. Forrás: CAMS

 

Minőségbiztosított erdőtűz-kibocsátási adatok

A CAMS rendszeres naprakész információkat biztosít a világ minden táján előforduló erdőtüzek helyéről, intenzitásáról és becsült szennyezőanyag kibocsátásról, valamint nyomon követi a füst szállítását és összetételét.

Az eredeti cikk megtalálható ITT.