Információ

Aktuális programjaink
https://legszennyezettseg.met.hu/levegominoseg/jartassagi-vizsgalatok/programok


 6/2011. (I. 14.) VM rendelet 8. § felhatalmazása alapján az Országos Meteorológiai Szolgálat, Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ (LRK) került kijelölésre

   - a helyhez kötött légszennyező forrás kibocsátásának ellenőrzését végző szervezetek
   - a levegőterheltségi szint mérését végző szervezetek
számára rendezett intézménylaboratóriumi körmérések szervezésére és lebonyolítására.

 

Az LRK 2016 óta akkreditált, mint jártassági vizsgálatot szervező szervezet, de már ezt megelőzően is rendezett körméréseket az érdekeltek számára.

 

Alapvetően négyféle program érhető el az alábbiak szerint:

1.      laboratóriumi – emissziós (évente)

2.      laboratóriumi – immissziós (évente)

3.      helyszíni – immissziós, PM folyamatos mérés (2-3 évente)

4.      helyszíni – immissziós, PM mintavétel (2-3 évente)

 

A programokról
laboratóriumi programok során a mérési szekvencia nem ismert a résztvevők számára, mindössze a vizsgálandó komponensek és mérési tartományok.

A résztvevők rácsatlakoznak a közös gázelosztó rendszerre, így valamennyien ugyanazt a koncentrációjú, laboratóriumi tisztaságú mérendő gázkeveréket kapják, homogenitása és stabilitása ellenőrzött. 

Az adott koncentrációjú gázkeverék meghatározott ideig kerül kiadásra (amely elegendő az állandósult állapot eléréséhez).

A helyszíni programok során a környezeti levegő PM-frakciójának folyamatos mérése vagy mintavétele a feladat.

A helyszín kialakításánál ügyelünk arra, hogy a résztvevők által elfoglalt területen belül biztosítható legyen a minta homogenitása.

 

Mind a laboratóriumi, mind a helyszíni programok során biztosítunk áramfelvételi lehetőséget, de a méréshez szükséges műszerekről, segédberendezésekről, csővezetékekről, csatlakozószerelvényekről és egyebekről a résztvevőknek kell gondoskodniuk!

Biztosítjuk továbbá a résztvevők számára a szükséges időt műszereik bemelegedéséhez és ellenőrzéséhez.
A jártassági vizsgálati program célja az, hogy a résztvevők a vizsgálandó gázkeverék vagy környezeti levegő PM-frakciójának koncentrációját minél pontosabban megmérjék, célértékül az LRK referencia műszerei által mutatott értékek szolgálnak.

Az értékelés során a mért értékeken kívül a társított kiterjesztett mérési bizonytalanság értékét is jelenteniük kell a résztvevőknek, mivel e két mennyiség együttesen eredményezik a mérési eredményt és határozzák meg a végső értékelést!
A mérési bizonytalanság megadására és az utólagos korrekciók elvégzésére elegendő időt biztosítunk a résztvevők számára (általában a mérés napjától számított 2-4 héten belül kell ennek eleget tenniük).

Jelentkezés
A korábbi években rendezett programjainkon résztvevőknek automatikusan értesítést küldünk e-mailben a körmérésekkel kapcsolatos aktualitásokról, illetve honlapunkon is közzétesszük a hirdetményeket a https://legszennyezettseg.met.hu címen. 

 

Helyszín
A laboratóriumi immissziós körmérések során a mérésben résztvevő műszerek a laboratóriumban kerülnek elhelyezésre.

A laboratóriumi emissziós körmérések során a résztvevők a külső mintaelosztóra csatlakoztatják gázelemzőiket, szükséges csatlakozó: 1/4" Swagelok.

 

Amennyiben Ön is szeretne jártassági vizsgálati programjainkról értesülni vagy korábbi elérhetőségeiben változás állt be, kérjük, töltse ki ONLINE REGISZTRÁCIÓ kérdőívünket, hogy nyilvántartásba vehessük.
A kérdőív mindössze adatfelvételi, adategyeztetési célokat szolgál, ami nem kötelez semmire, így nem egyenértékű a hivatalos jelentkezéssel sem (a jelentkezéseket csak a hivatalos kihirdetést követően fogadjuk, és csak akkor tekintjük érvényesnek, ha a megrendelés tartalmazza valamennyi általunk kért adatot).


Kéréseivel, kérdéseivel az alábbi elérhetőségeken állunk szíves rendelkezésére:

Országos Meteorológiai Szolgálat
Megfigyelési Főosztály
Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ

kapcsolattartó: Dézsi Viktor, osztályvezető
e-mail: dezsi.v @ met.hu
tel: 1 / 346-4878

 

kapcsolattartó: Paulik Szabina
e-mail: paulik.sz @ met.hu
tel: 1 / 346-4602