Hivatalos jelentések

Erről az oldalról a Magyarország által hivatalosan benyújtott, nemzetközi egyezményekhez köthető nemzeti kibocsátási leltárak és szöveges leltárjelentések tölthetők le. A National Inventory Report (NIR) és a CRF táblák az üvegházhatású gázok, az Informative Inventory Report (IIR) és az NFR táblák pedig a légszennyező anyagok leltárának részletes információit tartalmazzák; továbbá a NIR-hez tartozó melléklet, a kétévente készülő kibocsátási előrejelzés és a négyévente beadandó rácscellás eredmények aktuális változata is letölthető. 

A jelentéseket a környezetvédelemért felelős miniszter megbízása alapján a HungaroMet állítja össze, de a munkában - akár adatszolgáltatóként, akár szakértőként - számos további intézmény részt vesz. Fontos partnerünk a Központi Statisztikai Hivatal, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Közlekedéstudományi Intézet, a Soproni Egyetem, a Nemzeti Földügyi Központ, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárközgazdasági Intézet.

A jelentések tartalmát és formátumát nemzetközi szinten egyeztetett jelentéstételi útmutatók rögzítik. Az egyes országok emissziós leltárainak összehasonlíthatóságát pedig a számítások során egységesen alkalmazandó módszertani útmutatók garantálják.

Az emissziós leltárak általában évente egyszer, tavasszal frissülnek, és az aktuális évet megelőző második évvel bezáróan tartalmazzák a kibocsátások (és adott esetben az elnyelések) idősorait országos összesítésben. Jelen leltárak tehát fő szabály szerint 1990 és 2022 közötti éves adatokat tartalmaznak. Az üvegházhatású gázok esetében az idősorok kezdete 1985-87 átlaga, részecskekibocsátás esetében pedig 2000.

Az adatbázisokhoz kapcsolódó részletes, angol nyelvű nemzeti leltárjelentések fő célja, hogy biztosítsa a leltár átláthatóságát, vagyis részletesen ismertesse a számításokhoz felhasznált adatokat és az alkalmazott módszertant. A nemzeti jelentés ezen túlmenően bemutatja a leltárkészítés intézményi hátterét, minőségbiztosítását, a legfontosabb kibocsátási ágazatok, vagyis a kulcskategóriák elemzését, ismerteti a trendeket, bizonytalansági becslést közöl, s kitér az újraszámolásokra és az előttünk álló feladatokra is.