Egy rendkívül intenzív, szaharai por epizód Nyugat-Európában

Egy afrikai légtömeg az évszakhoz képest kivételesen magas hőmérsékletet eredményezett Közép-Európába és magas koncentrációjú szaharai port szállított Nyugat-Európába április első hétvégéjén. A légtömeg északon, egészen Németországig befolyást gyakorolt a levegő minőségére. Az esemény egy atlanti front érkezésével ért véget április 9-én.

A CAMS regionális ensemble előrejelzése alapján magas PM10 koncentrációkat vártak az 5000 méteres magasságban és a felszín közelében egyaránt az Ibériai-félszigeten, Franciaországban az Egyesült Királyságban és Németországban április 8-án, hétfőn.

 

1. ábra: A CAMS regionális ensemble előrejelzése a napi maximális porkoncentrációról a felszín közelében
(2024. 04. 07. 00:00 futás 2024. 04. 08-ra)

 

Mark Parrington, a CAMS vezető tudósa egy sajtóközleményben azt mondta: „Ez a legutóbbi szaharai porepizód a harmadik ilyen epizód az elmúlt két hétben, és összefügg azzal az időjárási mintával, amely az elmúlt napokban melegebb időjáráshoz vezetett Nyugat-Európában. Az előző két epizód főként a Földközi-tengeren és Dél-Európában zajlott, bár néhány hatás, például lerakódások az emberek autóira, a múlt hétvégén Skandináviáig északon is előfordultak. Bár nem szokatlan, hogy a szaharai poroszlopok elérik Európát, az elmúlt években az ilyen epizódok intenzitása és gyakorisága nőtt, ami valószínűleg a légköri keringési minták változásának tudható be.”

Jelen epizódhelyzet kifejezetten Dél- és Kelet-Spanyolország egyes részein rontotta jelentősen a levegő minőségét. Az Aemet spanyol meteorológiai szolgálat egyes állomásai 200 µg/m3 feletti PM10-koncentrációt regisztráltak, ami jóval meghaladja az egészségesnek tartott 50 µg/m3-t.

 

2. ábra: A spanyol Aemet háttérszennyezettség mérőállomásainak adatai

 

A CAMS alábbi diagrammjai a PM10 és por koncentrációs szintek szélsőségét tükrözik a DK-i spanyol városokban, mint Almería, Granada, Málaga és Cartagena. A kiugrás kisebb mértékben más érintett európai városokban is észrevehető, mint például Genfben (Svájc), Clermont-Ferrandban (Franciaország) vagy Bonnban (Németország).

 

3. ábra: CAMS multi-modell eloszlás a talajmenti porkoncentrációról Granadában, Spanyolországban
2024. 04. 05-08. között

 

Granada esetében a CAMS ensemble medián adatai 200 µg/m3 értékeket mutattak, néhány együttes tagjai közel dupláját prognosztizálták. A poresemény hatására ködös égbolt és színes naplementék alakultak ki az érintett területen, valamint némi porlerakódás volt tapasztalható. A CAMS előrejelzései alapján a szaharai poreseménnyel egybeesett a nyírfa pollen magas koncentrációja is.

A CAMS előrejelzése szerint az epizód fokozatosan véget ért április 9-én kedden és tovább haladt Svédország, Finnország, a Balti-tenger térsége és Észak-Olaszország irányába.