Esettanulmány a szélsőséges PM epizódra az olaszországi Pó-völgyben

Több napig fennállt Európa felett a magaslégköri nyomási képződmény, így Észak-Olaszországban és a Balkánon jelentősen leromlott a levegő minősége. A helyi média a Pó-völgyi „megdöbbentő adatok”-tól volt hangos és a szakértők is azt tanácsolták, hogy az emberek maradjanak beltéren, kerüljék a sportot és viseljenek maszkot a szabadban. Az olasz SNPA környezetvédelmi ügynökség által szolgáltatott adatok szintén a levegő minőségének erősen romlását tükrözték.

A Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) előrejelzései is ezt a helyzetet tükrözték, és Milánóban 150 mikrogramm/köbméter (µg/m3) feletti napi durva szemcsés anyag (PM10) és 100 µg/m3 feletti finomszemcsés anyag (PM2,5) napi maximumot prognosztizáltak.

Referenciaként az Európai Környezetvédelmi Ügynökség Levegőminőségi Indexe „Nagyon rossz” levegőminőségi szintnek felelt meg, amikor a PM2,5-koncentráció eléri az 50 µg/m3-t, a PM10 esetében pedig a 100 µg/m3-t.

A modellegyüttes az Alpoktól az Adriáig és a Balkánon nagy kiterjedésben mutat magas légszennyezettségi szintet.

CAMS elemzések szerint a PM10-koncentráció túlnyomó részben égési folyamatokhoz köthető, mint a lakossági fűtés és fatüzelés, közlekedés és ipar.

A CAMS döntéstámogató produktumokat biztosít a PM szennyezéssel kapcsolatos események értelmezéséhez. A fenti diagram az égési folyamatok során általában kibocsátott elsődleges szerves anyagok (POM - primary organic matter) egyértelmű túlsúlyát mutatja. Továbbá magas szén-monoxid szint is jelen volt a CAMS előrejelzéseiben, megerősítve az égésforrások hatását.

A CAMS regionális előrejelzése szerint a PM2,5-koncentrációja Milánóban az epizód hetén (február 15-19.) Forrás: CAMS

Jól látható a fenti ábrán a lakossági fűtés és a közúti közlekedés hatása a forgalmas területen. Az ábrán az előrejelzett PM-koncentrációk idősora látható a február 15-18. időszakban. A PM2,5 koncentráció fejlődése látható napról napra 50 és 150 µg/m3 között. A legmagasabb koncentrációs értékek az éjszaka folyamán voltak detektálhatóak. Ez illeszkedik az antropogén tevékenységek növekedésének időszakához. Fontos kiemelni, hogy ezek a koncentrációk bármilyen időpontban is rendkívül magasnak számítanak.

A nitrogén-dioxid szintje is magas volt az epizód helyzet alatt, ami megerősíti a források antropogén mivoltát.

A Copernicus Sentinel3 műhold VIS spekruma (fent) a Sentinel5p troposzférikus nitrogén-dioxid mennyiségével kombinálva a Platform Adam által (lent) február 11-18-án

 

Alacsonyabb tengerfeletti szinten a balkáni nagyvárosokban, mint Zágráb vagy Belgrád, a CAMS adatai a PM10 esetén 100 µg/m3-hez, PM2,5 esetén pedig 150 µg/m3-hez közeli koncentrációkat is kimutattak.

Észak-Olaszországot számos tényező teszi Európa legérzékenyebb területévé a rossz levegőminőségre. Északról az Alpok, délről az Appenninek által körbehatárolt Pó-síkság sajátos domborzata kedvez a levegő stagnálásának, különösen magas légköri nyomási helyzetben, alacsony csapadékmennyiséggel, amikor korlátolt a légrétegek közti légcsere, valamint a szennyezőanyag források közel helyezkednek el a földfelszínhez. Minél hosszabbak ezek a száraz, gyenge szeles epizódok, annál magasabbá válik a szennyező anyagok koncentrációja.

Ráadásul ez egy sűrűn lakott és ipari terület, valamint Olaszország mezőgazdasági központja, ahol számos kibocsátási forrás koncentrálódik egy viszonylag kis területen.

Ezen okokból kifolyólag a Pó-völgyben régóta fennálló probléma a gyakorta fennálló magas PM koncentráció, Európa egyik forrópontja ilyen tekintetben. A CAMS-es elemzések egybeesnek az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) éves jelentéseivel, amelyek rendszeresen megjelölik Olaszországot Közép-Kelet-Európa mellett a legmagasabb részecskekoncentrációjú régiók egyikeként.

 

Sürgető globális egészségügyi probléma

A levegőszennyezés köztudottan a betegségek egyik fő oka, 2023-ban 235 000 haláleset elkerülhető lett volna jobb levegőminőség esetén az Európai Unióban az EEA szerint. A levegőszennyezéssel kapcsolatos betegségek listája a kutatások előrehaladtával folyamatosan bővül, beleértve a tüdőrákot, a szívbetegségeket, az asztmát és a cukorbetegséget. A PM2,5-nek való kitettség a legkárosabbak közé tartozik, mivel a mikroszkopikus részecskék könnyen bejuthatnak a véráramba, gyakorlatilag bármely szervet érintve. Európa továbbra is erőfeszítéseket tesz a szennyezés szintjének csökkentésére, de ez továbbra is jóval meghaladja az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait.

A CAMS napi rendszerességgel előrejelzést ad az Európai Unió által szabályozott szennyezőanyagokról, amelyeket a WHO és az Európai Unió egészségügyi prioritásként kezel.  A CAMS regionális modellegyüttese 11 levegőminőségi modellből áll, amelyeket az európai intézmények működtetnek. Ezen modellegyüttesek kombinációjából származtatják a légszennyezőanyagok előrejelzéseit. Ezt a szolgáltatást a Meteo France és az Ineris fejlesztette ki.

Ezenkívül a CAMS globális napi előrejelzéseket készít a légkör összetételéről, amelyeket műholdas megfigyelésekkel inicializálnak, és az ECMWF integrált előrejelző rendszere (IFS) alapján számítanak ki.

Az előrejelzések és elemzések ingyenesen használhatók az Atmosphere Data Store-ban.

 

https://atmosphere.copernicus.eu/extreme-episode-particulate-matter-air-pollution-across-italys-po-valley